Perhepedissä nukkuminen

August 25, 2022, 9:54 pm
blog-header-image

Yksi kokemus perhepedissä nukkumisesta

Esikoiskaksoseni syntyivät keskosina, joten pikkuvauva-aikana perhepeti ei ollut turvallista. Sen takia pyysin ystävääni kirjoittamaan kokemuksiaan perhepedistä oman esikoisensa kanssa:

“Kotiuduttuamme esikoiseni kanssa sairaalasta koin olevani onnellisessa, vauvantuoksuisessa kuplassa. Vauva viihtyi rinnalla ympäri vuorokauden, onneksi myös nukkui paljon. Mitä enemmän vietin vauvan kanssa aikaa ihokontaktissa sitä paremmalta ja luonnollisemmalta tilanne itsestäni tuntui. Myös vauva oli selkeästi tyytyväinen saadessaan olla iholla, lähellä äitiä ja ravintoa.

Kun oli päätettävä, miten nukkuisimme ensimmäisen yön kotona, tuntui maailman luonnollisimmalta ratkaisulta nukkua vauvan vieressä - saisimmehan näin olla lähekkäin läpi yön. En osannut pelätä kierähtäväni vauvan päälle, sillä luotin vaistoihini ja omaan intuitiooni netin artikkeleiden varoitteluista huolimatta.

Vauva nukkui vaippasillaan rinnalla, kiinni minussa, ikään kuin kainalossani yöstä toiseen. Ja me nukuimme hyvin, todella hyvin! Vauva sai syödä aina hereille havahduttuaan ja jatkoi sen jälkeen unia tyytyväisenä itsekseen. En välttämättä aina edes itse havahtunut hereille syömistilanteisiin. Käänsimme muutamia kertoja kylkeä yön aikana, mutta itse heräsin aamulla lähes aina samasta asennosta, johon muistin nukahtaneeni. Tämä vahvisti intuitiotani siitä, ettei minun tarvitse pelätä, että kierähtäisin vauvan päälle.

Perhepedissä nukkumisen ansiosta sain myös itse riittävästi unta ja lepoa. Sen ansiosta jaksoin päivisin hyvin ja myös palauduin synnytyksestä nopeasti. Sain myös antaa vauvalle hänen tarvitsemaansa läheisyyttä ja viettää runsaasti aikaa ihokontaktissa. Nukuimme lopulta perhepedissä useita kuukausia ennen kuin vauva siirtyi pinnasänkyyn. Vasta, kun vauva alkoi kääntyillä ja liikkua enemmän, harjoittelimme nukkumaan öitä omassa sängyssä. Saimme tällä tavoin koko perhe paljon paremmin nukuttua ja koimme muutoinkin ratkaisun meille helppona ja parhaana vaihtoehtona. Haluaisin rohkaista jokaista äitiä tekemään vauvan nukkumiseen liittyvien asioiden kanssa ne ratkaisut, jotka tuntuvat itsestä parhaalta ja omalle perheelle ja sen tavoille sopivalta.”

Ystäväni kuvailua tukee myös tutkimusnäyttö:

  • Perhepedissä vauva käy rinnalla useammin turvaten maidon riittävyyttä ja edelleen vauvan kasvua.
  • Perhepeti edistää imetyksen kestoa, sillä perhepedissä nukkuneet imettävät kaksi kertaa todennäköisemmin vauvojaan vielä puolen vuoden iässä.
  • Imetys taas laskee sekä vauvan riskiä kätkytkuolemaan että imettävän vanhemman riskiä masennukseen.
  • perhepedissä sekä imettävät äidit että vauvat saavat tutkitusti enemmän unta kokonaisuudessaan, kuin erillään nukkuvat
  • Perhepedissä vanhempi auttaa vauvaa säätelemään elintoimintojaan, kuten hengitystä, ruumiinlämpöä ja sydämen sykettä
  • Imettävä vanhempi hakeutuu vaistonvaraisesti ns. "C-curl" asentoon, joka suojaa vauvaa. Tässä asennossa vanhempi nukkuu kyljellään jalat koukussa, jolloin hän ei pääse kierähtämään vauvan päälle ja suojaa vauvaa myös kumppanilta

Turvallinen perhepeti

Usein etukäteen mietityt nukkumisjärjestelyt muuttuvat vauvan synnyttyä tai matkan varrella. Suosittelen jokaista odottavaa perhettä tutustumaan turvallisen perhepedin kriteereihin, vaikka suunnitelmissa ei olisi perhepedissä nukkuminen, sillä iso osa vanhemmista päätyy jossain vaiheessa ainakin hetkellisesti ottamaan vauvan samaan sänkyyn nukkumaan. On paljon turvattomampaa vahingossa nukahtaa esim. Nojatuoliin tai sohvalle vauvan kanssa kuin vanhempien sänkyyn, jossa on varuiksi otettu huomioon vauvan turvallisuus.

Kansainvälinen imetyksen edistämisen yhdistys La Leche League on tehnyt seitsemän kohdan säännöt turvallisen perhepeti nukkumisen kriteereistä. Nämä safe sleep seven ovat:

safesleep%20seven

1. Tupakointi

Tupakointi nähdään riskinä kätkytkuolemalle vaikka vauva nukkuisi omassa sängyssä, mutta erityisesti perhepedissä. Riski myös nousee sen mukana, mitä useampi perheenjäsen tupakoi.

Tutkimusten mukaan turvallisin paikka vauvan nukkua tupakoivien perheessä on vauvan oma sänky, mutta hieman kauempana vanhempien sängystä.

2. Kaikki nukkujat ovat selvinpäin

Alkoloholin alaisena aikuisella on iso riski nukkua liian syvää unta ja siten kierähtää vahingossa vauvan päälle. Alkoholin kohtuukäytön (1-2 lasillista) vaikutuksesta perhepeidssä nukkumiseen ei ole näyttöä, joten jokainen perhe valitsee itse miten toimia. Imetyksen kannalta kohtuukäyttö on turvallista, ei maitoa ei tarvitse pumpata ja heittää pois.

3. Vauvaa imetetään

Vaikka nukumme, olemme silti tietoisia esim. sängyn reunoista, kumppanista tai lemmikeistä. Tutkimusten mukaan imettävän vanhemman tietoisuus vauvasta on ei-imettävää korkeampi, siksi suositus imetyksestä. Unilaboratorioissa onnimittäin havaittu, että imettävä vanhempi muodostaa vaistomaisesti kropallaan vauvaa suojaavan asennon, ns C-asennon, jossa vanhempi nukkuu kyljeäään jalat koukussa. Tämä asento suojaa myös toisen vanhemman kierähtämiseltä.

Imetetty vauva nukkuu ns. rintaorientoituneesti, eli nukkuessaankin vauva kääntyy vaistomaisesti rintaa kohti eikä möngi ylös tyynyihin tai peiton alle.

4. Vauvan tulee olla terve ja täysaikainen

Vakavat sairaudet ja ennen aikaisesti syntyminen (ennen rv 37) tekee vauvasta haavoittuvaisen ja suurentaa riskiä kätkytkuolemalle. Siksi perhepetiä ei suositella varsinkaan vastasyntyneen kanssa.

Jos vauva on syntynyt keskosena, on yleensä +4kk ikäisen kanssa melko turvallista nukkua yhdessä.

5. Vauva nukkuu selällään

Selälleen nukuttamisen on havaittu alentavan kätkytkuoleman riskiä. Päivällä, aikuisen ollessa hereillä ja valvoessa vauvan unta, ei kontaktiunet vatsan tai rinnan päällä ei ole riski.

6. Vauva on kevyesti puettu

Perhepedissä tulee vauvalle helposti liiankin lämmin, sillä imettävän vanhemman kehonlämpä nostaa myös vauvan lämpöä. Vauva kannattaa siis pitää kevyesti puettuna.

Kapalointi nähdään isona turvallisuusriskinä perhepedissä. Vauva voi ylikuumentua ja ei pääse korjaamaan asentoaan, jos kierähtää vahingossa esim. Vatsalleen tai vanhemman peitto nousee pään päälle.

7. Nukkumisalusta on turvallinen

Kun otat vauvan pieneksikin hetkeksi vierellesi nukkumaan, on hyvä kiinnittää huomiota sängyn turvallisuuteen. Sänky ei saisi niin pehmeä, että vauva voisi kierähtää vanhemman alle tai vauvan pää hautautuu alustaan. Tälläinen on esim. vesisänky. Myös sängyn korkeuteen on hyvä kiinniittää huomiota. Esim. jenkkisängyistä moni poistaa jalat, jotta vauva ei voi pudota korkealta tai laittaa pehmeän alustan sängyn vierelle.

Tarkista, ettei sängyssä tai sen vieressä ole isoja rakoja, joihin vauva voi kierähtää tai johon voi esim pää jäädä jumiin. Sängyssä ei tule olla ylimääräisiä tyynyjä tai painavia peittoja eikä unileluja. Myöskään mitään johtoja ei saisi olla ja pitkät hiuksetkin on hyvä pitää kiiinni, ettei vauva takerru niihin.

Perheen oma valinta

Muista, että yhdessä vauvan kanssa nukkuminen on jokaisen perheen oma valinta. Perhepeti on vauvavuonna toisen pelastus, mutta toinen ei saa siinä välttämättä nukuttua ollenkaan. Sinun ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa teidän perheen valinnoista <3 Muista kuitenkin, että samassa huoneessa nukkumista suositellaan lähteestä riippuen 6-12kk asti, sillä sen on tutkitusti todettu vähentävän kätkytkuoleman riskiä.

Perhepedissä nukkumisen ei myöskään tarvitse olla joko tai. Hulina ja eroahdistuskausina väliaikaisesti vauvan kanssa nukkuminen voi tuoda helpotusta yöheräilyihin. Lapsen unien tasaannuttua voi taas halutessaan siirtyä takaisin vanhoihin nukkumisjärjestelyihin,

Perhepedissä nukkuminen ei ole myöskään esim, turvallisen kiintymysuhteen syntymisen kriteeri. Pystyt kyllä tarjoamaan tarpeeksi läheisyyttä ja olemaan sensitiivinen vauvan viesteille, vaikka vauva nukkuisikin omassa sängyssä.

Seuraava julkaisu Aiempi julkaisu