Uniassosiaatiot vauvan nukkumisen tukena

August 25, 2022, 9:54 pm
blog-header-image

Uniassosiaatio tarkoittaa kaikkia niitä asioita, joita me liitämme nukkumiseen ja nukahtamiseen. Aikuisilla uniassosiaatioihin kuuluu esimerkiksi nukahtamisasento, asiat, joita teemme ennen nukkumaanmenoa, nukkumapaikan olosuhteet ( hämäryys, lämpötila) ja mahdolliset korvatulpat ja silmälaput jne. Kun kaikki on tutulla tavalla, on helpompi rentoutua ja nukahtaa.

Uniassosiaatiot eivät siis ole pahasta, päinvastoin, vauvatkin tarvitsevat niitä. Uniassosiaatio toimii vauvalle vihjeenä, että nyt on aika nukkua. Nukahtaminen on prosessi ja tämän univihjeen tarkoitus on auttaa vauvaa rauhoittumaan ja nukahtamaan.

Vauvat eivät kykene itsesäätelyyn (eivät osaa rauhoittaa itseään esim. Stressaantuneesta olotilasta), vaan tarvitsevat vanhemman apua (kanssasäätelyä) rauhoittuakseen unille ja nukahtaakseen. Yksi kanssasäätelyn keino on uniassosiaatiot eli vanhemman luomat univihjeet, jotka auttavat lasta rentoutumaan ja rauhoittumaan. Esimerkiksi vauva on itkuinen nukkumaan mennessä ja vanhempi pitää sylissä ja hyräilee vauvalle tuttua unilaulua - vauva rauhoittuu tutuista assosiaatioista ja vanhemman läheisyydestä. Rauhallisena hänet saa laskettua omaan sänkyyn.

Yksi uniassosiaatio ei ole sen huonompi kuin toinen eikä ole huonoja tapoja nukuttaa. Unisiassosiaatioita voi olla tutti tissi, unilelu tai rätti. Nukuttaa voi syliin, rinnalle, heijaamalla, silittäen tai laskemalla vauvan omaan sänkyyn. Kosketus ja läheisyys ovat tärkeitä vauvan kehitykselle ja turvallisuuden tunteelle (toki on niitä vauvoja, jotka kaipaavat omaa tilaa ja sekin on ok!). Varsinkin vastasyntynyt, jonka näkö on huono, kiintyy hoivaajaansa kaikilla muilla aisteillaan: tunto, haju, kuulo. Joku tietty uniassosiaatio on huono vasta siinä vaiheessa, jos itse koet jonkun tavan nukuttaa lapsesi raskaaksi.

Vastasyntynyt vauva

Moni vastasyntynyt nukkuu parhaiten vanhemman läheisyydessä; sylissä, kantoliinassa tai sängyssä vieretysten. Vanhemman tuoksu, hengitys ja sydämen syke ovat vastasyntyneelle ne kaikkein tutuimmat asiat. Ne rentouttavat vauvaa ja edistävät unta.

Vastasyntynyt vauva on vielä unelias ja nukahtaa usein melkein minne vain. Kun vauva kasvaa ja nukahtaminen ei tapahdu enää aina itsestään, muodostuu näitä uniassosiaatioita usein luonnostaan: vanhempi toistaa jotain samaa asiaa, jonka on huomannut auttavat vauvaa nukahtamaan. Tämä voi olla syöttäminen, keinuttaminen, silittely, laulaminen, vaunujen hytkytys jne.

Hiljalleen vauvan kasvaessa voi univihjeitä antaa tietoisesti ja luoda positiivisia uniassosiaatioita. Niitä ovat samoina toistuvat iltarutiinit, nukkumisympäristö ja tavat joilla vauvan nukuttaa. Vauvoille uniassosiaatioita ovat esim. perhepeti/oma sänky/kehto, tutti, kapalointi, unipussi, kohina ja muu nukkumisympäristöön liittyvä tekijä. Melkein kaikki vauvat pitävät siitä, että nukkumisympäristö on tuttu ja aina melko samanlainen.

Päiväunet voivat toki tapahtua makuuhuoneen lisäksi esim. vaunuissa, kantorepussa jne. Vaunuissa nukahtamista edistää raikas ulkoilma, liike ja ympäristön tasaiset äänet.

Iltarutiinit

Iltarutiinit ovat vauvalle ulkoisia vihjeitä, että nukkumaanmeno lähestyy. Samankaltaisina toistuvat rutiinit tuovat ennakoitavuutta, turvallisuuden tunnetta ja auttavat hermostoa rauhoittumaan.

Tehkää rohkeasti iltarutiineista oman näköisiä. Osan on hyvä olla sellaisia, mitkä pysyvät muuttumattomana illasta toiseen, osa voi olla sellaisia mitkä vain toinen vanhemmista toteuttaa.

Esim. täysimetyksellä olevan lapsen toinen vanhempi voi yhtälailla osallistua nukuttamiseen ja luoda omat tavat siihen. Toki ensimmäiset viikot ja tiheän imun kausina imettävä osapuoli on usein enemmän kiinni vauvassa, mutta toinen vanhemmista voi edelleen olla aktiivisesti toimijana iltarutiineissa.

Miten lähteä rakentamaan iltarutiineja? Tässä muutama esimerkki:

1-2h ennen valaistuksen himmennys, verhot kiinni, ei tv:tä sai muita medialaitteita

+6kk vauva:

 • iltapala
 • vaipan vaihto
 • Iltapesut
 • hieronta
 • Pyjama
 • Temperamentista riippuen:
  • hassuttelua, kutittelua yms
  • rauhallista leikkiä tai sylittelyä
  • iltaloru/laulu/lyhyt satu

Hankalaksi koetun uniassosiaation muuttaminen

Kannustan aina perheitä toimimaan tavalla, joka tuntuu sillä hetkellä helpoimmalta ja parhaalta ratkaisulta. Muutoksia nukuttamiseen ehtii tehdä myöhemminkin ja ongelmia ei tarvitse vältellä ennakkoon, sillä jostain tietystä uniassosiaatioista ei välttämättä koskaan tule ongelma. Joskus kuitenkin tulee tilanteita, että uniassosiaatioksi muodostuu asia, joka on pitkään jatkuvana raskas. Se on voinut aluksi olla toimiva ja helppo, mutta vauvan kasvaessa muuttua hankalaksi toteuttaa. Tämä voi olla esim. jumppapallolla pomppiminen, sylissä heijaus uneen asti tai imetys uneen.

Jos hankalaksi koettua uniassosiaatiota halutaan muuttaa, kannattaa ensin luoda uusi, helpommin toteutettava. Se voi olla selän silittely, pepun taputtelu, laulu jne.

Toimi näin:

 • Mieti pari uutta asossiaatiota, jotka haluat luoda
 • Nukuta vanhalla totutulla tavalla JA lisää siihen samalla uudet
 • Jatka tätä ns sisäänajoa 1-2 viikkoa, jotta lapsi oppii yhdistämään uuden tavan nukahtamiseen - syntyy positiivinen assosiaatio nukahtamiseen
 • 1-2 viikon jälkeen jätä vanha, hankalaksi koettu tapa pois ja auta lasta nukahtamaan uudella tavalla

Esimerkki:

Vauva on tottunut aina nukahtamaan imetyksen yhdeydessä rinnalle eli hänelle on muodostunut rinta-assosiaatio/imemiseen liittyvä assosiaatio. Vauva ei halua siirtyä pois rinnalta vaan havahtuu tiheästi ja hakeutuu aina uudelleen rinnalle. Äiti kokee tämän raskaaksi.

Ensin vanhemmat tekevät selkeät iltarutiinit: iltapuuro, pesut, lyhyt hieronta, iltaloru ja hämärään makuuhuoneeseen imettämään. Samalla kun vanhempi totuttuun tapaan imettää vauvaa, hän silittää vauvan selkää ja taustalla soi kaiuttimesta uusi asssosiaatio Pink Noise. Kun vauva on nukahtanut, vanhempi odottaa vielä hetken että vauva on unessa ja siirtyy sitten pois. Taustalla on edelleen kohina. Kun näin on tehty 1-3 viikkoa, voi imetyksen koittaa lopettaa ennen kuin vauva on unessa ja jatkaa pelkkää silittelyä kunnes vauva on unessa.

Uuden assosisaation muodostumiseen menevä aika on yksilöllistä. Se riippuu lapsen iästä ja temperamentista. Ainoa tapa selvittää se, on kokeilla.

Seuraava julkaisu Aiempi julkaisu