Netistä, somesta, vertaisryhmistä, sukulaisilta yms. voi saada paljon vinkkejä ja neuvoja vauvojen uneen liittyen. Osa niistä on varmasti hyviä tai ainakin hyvällä tarkoitusperällä, mutta osa neuvoista voi aiheuttaa turhaa stressiä ja epävarmuutta omaan vanhemmuuteen. Osa neuvoista saattaa olla ristiriitaisia keskenään, perustua vanhaan tietoon tai vaikkapa perustua jonkun henkilön omaan mutu tuntumaan.

Jotta ohjeiden viidakossa olisi helpompi navigoida, selvitin puolestasi viiden yleisen väittämän taustoja, jotta voit rauhassa unohtaa ne ja toimia niin kuin sinusta itsestä tuntuu hyvältä. Ja jos joku alla olevista väittämistä onkin toiminut teillä, niin hyvä juttu!

1. Ennaltaehkäisyillä ja varhaisilla unitaidoilla vältät unihaasteet isomman vauvan kanssa

Ehkä, mutta ennalta ei voi tietää! Nukkuminen ei kuitenkaan tapahdu tyhjiössä vaan siihen vaikuttaa muun muassa vauvan temperamentti, geenit, ympäristö, vuorovaikutussuhteet, terveydentila jne. Minulla on ollut paljon uniohjausasiakkaita, jotka kertovat vauvan syntymästä asti panostaneensa unitaitoihin, ostaneensa kaikki oheistarvikkeet (kohinalaitteet, kapalo/unipussi, oma sänky jne) ja välttäneet vaikkapa tiettyjä assosiaatioita, mutta silti vauvan nukkumisessa on niin paljon haasteita, että kaipaavat ulkopuolista apua.

Sitä paitsi eräs kokoava tutkimus (ks lähde 1) osoittaa että alle 6 kuukauden ikäiselle tehdyt interventiot uneen liittyvät eivät pitkällä tähtäimellä vaikuta esim. Heräilyjen määrään. Ja toinen tutkimus osoittaa, että perhepedissä nukkuva imettävä vanhempi nukkuu enemmän kuin vanhempi, jonka vauva on omassa sängyssä! Perhepetiin liittyy usein vauvantahtinen imetys ja vauvan annetaan nukahtaa rinnalle, ja silti vanhemmat kokevat saavansa hyvin unta.

Eli pikkuvauva aikana voi ihan huoletta mennä intuition mukaan ja toimia miten itsestä hyvältä tuntuu. Vauvan voi antaa nukahtaa syöttöön vaikka jokaisella kerralla, vauvan ei tarvitse nukkua omassa sängyssä, ei tarvitse olla rytmiä eikä miettiä, mitä taitoja vauvalle tarvitsisi opettaa.

2. Vauvan tulee nukkua yöunet 19-7 välillä

Jotkut ehkä nukkuvatkin hyvin näin ja unta riittää aamuun asti, mutta eivät kaikki. Eikä tarvitse! Suuren suomalaisen unitutkimuksen** mukaan 8kk vauvat menevät keskimäärin noin klo 21 nukkumaan! Unen tarve on yksilöllistä ja monelle vauvalle riittää 10-11h yöunta, ehkä vähemmänkin.

Yöuni on palauttavaa vauvalle nukkui hän 19-7, 22-08 tai 21-6 välillä. Aivot ovat viisaat ja ottavat kyllä tarvittavan unen silloin kun ne sitä tarvitsevat. Kokonaisuus, kuten lapsen ikä ja päiväunen määrä ratkaisee ja vauvan tyytyväisyys päivisin.

Kuten aikuisilla, myös lapsilla on erilaisia kronotyyppejä*** ja tämä on usein periytyvää. Eli jos äiti on voimakkaasti iltavirkku, niin myös lapsi saattaa olla iltavirkku. Tällöin klo 19 nukkumaan laittaminen voi olla mahdotonta tai ainakin hyvin stressaavaa tai aikaa vievää.

Tämä klo 19 näyttäisi siis olevan aika keksitty juttu (ei ole luotettavia, vertaisarvioituja tutkimuksia että tämä olisi jotenkin paras aika) ja hyvin kulttuurisidonnainen. Ei tarvitse mennä kuin Keski- tai Etelä-Eurooppaan, jossa koko perhe syö yhdessä illallista ja vauva menee muun perheen kanssa nukkumaan klo 22-23 välillä.

Eli vauvaa ei tarvitse laittaa illalla nukkumaan 18.30.19.30 välillä. Jos tälläinen rytmi kuitenkin teidän perheessä toimii, niin jatka ihmeessä näin!

3. Vauva säikähtää jos hänet laskee nukkuvana oman sänkyyn

Tämä väittämä perustuu oletukseen, että uniolosuhteiden olisi hyvä pysyä samana vauvan nukahtaessa ja yön aikana. Eli oletukseen, ei tutkittuun tietoon.

Ja tämä väittämä vuotaa aika pahasti. Jos olosuhteiden pitäisi olla aina samat, niin miksi perhepedissä nukkuvat vauvat saattavat myös heräillä tiuhaan? Tai pienen pieni omakohtainen otanta: nukutin kuukausia tyttöni syliin ja nostin hänet nukkuvana sänkyynsä jossa hän nukkui yleensä aamuun asti heräämättä (ja tiedän paljon muitakin).

Tai entä ne vauvat, jotka kyllä nukahtavat suoraan omaan sänkyynsä, ja silti heräilevät?

Ja jos maalaisjärjellä ajattelee, niin se että vauva saa nukahtaa läheisyyttä ja turvaa tankaten siirretään tuttuun ja turvalliseen pinnasänkyyn, ei voi olla kovin pelottavaa. Eri asia olisi, jos vauva siirrettäisiin vaikka täysin vieraaseen paikkaan nukkumaan.

4. Optimoimalla vauvan syöttöjä päivisin hän nukkuu öisin paremmin

Tässä väittämässä on kolme vesittävää asiaa:

  • Vauvat eivät ole robotteja eivätkä toimi kellon mukaan, nälkäisyys/kylläisyys vaihtelee
  • Tämä väittämä ohittaa sen, että vauvat heräilevät muunkin kuin nälän takia
  • Tämä väittämä ei käy yhteen imetyksen toimintaperiaatteiden kanssa

Imetyksen perusperiaatteisiin kuuluu, että vauva syötetään vauvantahtisesti päivin ja öin. Nykyään myös pulloruokinnassa tiedetään, että vauvantahtinen, tahdistettu pulloruokinta on varsinkin pienelle vauvalle miellyttävämpi tapa syödä. Se vähentää vauvan stressiä ja antaa hänelle mahdollisuuden syödä sopivia määriä kerrallaan. Tahdistettu pulloruokinta mahdollistaa vauvan itse aistia kylläisyyttä ja syödä hänelle itselle sopivia määriä kerrallaan.

Eli jos päivisin aletaan vanhempijohtoisesti kellon mukaan tahdistamaan ruokailuja, on mahdollisia riskejä useita. Voidaan sekoittaa vauvan omia nälän ja kylläisyyden tuntemuksia. Imetyskertoja tarvitaan yksilöllinen määrä: jollekin riittää esim kahdeksan, toinen tarvitsee maidontuotannon ylläpitoon enemmänkin kuin 12 kertaa vuorokaudessa.

5. Vauva tarvitsee 2h päiväunet

Tämäkin näyttäisi olevan tuulesta temmattu väite, joka lähinnä vain aiheuttaa turhaa stressiä varsinkin vähäunisten vauvojen vanhempien keskuudessa. Yhtään luotettavaa, vertaisarvioitua tutkimusta vauvojen päiväunen pituudesta en ole löytänyt (jos sinä löydät, laita mulle sähköpostia!).

Samaisen suomalaisen tutkimuksen mukaan, johon aikaisemmin viittasin, 8 kuukauden vauva nukkuu keskimäärin vähän alle 14h/vrk. Päiväunia on keskimäärin 2-3. Esimerkki: Jos vauva nukkuu yöllä 12h, niin päiväunille jää yhteensä kaksi tuntia ja kun kerran kahdeksan kuukauden ikäinen nukkuu yleensä vähintään kahdet unet, ei kumpikaan päiväunista ole kahta tuntia.

Tai jos vauvan vuorokauden kokonaisunen tarve on vaikka vain 12 tuntia. Kuvitelleen, että vauva nukkuu yöllä 11 tuntia niin jää päivälle esim kahdet puolen tunnin unet! Tiedän, tämä kuulostaa vähältä, mutta tiedän paljon tälläisia vähäunisia vauvoja.

Jos vauva nukkuu päivällä paljon yli oman unen tarpeensa, voi seurauksena olla rikkonaiset yöt. Tai jos ei muuta, niin turhaa stressiä ja paljon vaunujen hytkyttämistä tai pimeässä lastenhuoneessa istumistumista, kun vanhempi yrittää jatkaa vauvan unia. Eli vauva kasvaa ja kehittyy kyllä optimaalisesti vaikka ei nukkuisi 2 tunnin päiväunia ikinä. Joku kasvaa ja kehittyy hyvin, vaikka nukkuisi aina ja kaikki päiväunensa 20 minuutin pätkissä. Ja myös nukkua yönsä erittäin hyvin.

P.s. päiväunia ei tarvitse myöskään nukkua pilkkopimeässä. Päiväunta ohjaa vain unipaine, melatoniinia erittyy vain ja ainoastaan öisin *****.

Mitä näistä voi päätellä?

Sen mitä haluan tällä blogi kirjoituksella sinulle sanoa, on että vauvan nukkumisessa ei oikeastaan ole muita "sääntöjä" kuin turvallisuuteen liittyvät. Tiede tietää lähinnä sen, että uni on tärkeää kehitykselle ja kasvulle ja että päivunet ovat tärkeitä. Mutta kuinka paljon, missä ja milloin on hyvin yksillöllistä. Jokainen perhe voi siis luoda omat tavat ja rutiinit vauvan unen tukemiseen. Ja mikä tärkeintä: sinä et pilaa vauvasi unia vaikka et noudattaisi yllä olevia väittämiä saati muitakaan.

Lähteet:

  • Behavioral sleep interventions in the first six months of life do not improve outcomes for mothers or infants: a systematic review Pamela S Douglas 1, Peter S Hill
  • Normal sleep development in infants: findings from two large birth cohorts Paavonen ym 2020 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1389945720300381?via%3Dihub
  • Pikkulasten normaali unen kehitys ja siihen vaikuttavat tekijät. Paavonen & Saarenpää-Heikkilä 2022. Duodecim. https://www.duodecimlehti.fi/duo16813
  • Imetyksen tuki https://imetys.fi/tietoa-imetyksen-avuksi/vauvantahtinen-pulloruokinta/
  • Elimistön fysiologiaa unen aikana: https://www.duodecimlehti.fi/duo14897

Seuraava julkaisu Aiempi julkaisu