Viisi vinkkiä vauvan parempiin yöuniin

September 2, 2022, 9:42 pm
blog-header-image

Vauvan yöheräily

Ensiksi, on hyvä muistaa että lyhyet yöheräämiset ja havahtumiset ovat kehityksellisesti normaaleja pitkälle vauvavuoteen ja vielä taaperoiässäkin. Yöheräämisten taustalla voi olla usein nälkä, epäkypsä hermosto, kehitysharppaukset ja ns. kiintymyskäyttäyminen eli pienen lapsen luontainen tarve varmistaa, että hoivaaja on edelleen lähettyvillä (tätä on monilla myös eroahdistuskausien ulkopuolella). Syytä huoleen vauvan näkökulmasta on usein vasta, jos heräämisiä on joka tunti ja/tai uudelleen nukahtaminen on vaikeaa.

Yöheräilyt ovat toki vanhemmalle raskaita, onneksi vauvan unen biologiaa myötäillen niitä voi tiettyyn pisteeseen asti kokeilla vähentää muun muassa kiinnittämällä huomiota päivärytmiin, ruokailuihin päivällä, uniympäristöön ja riittävään virikkeiden tarjoamiseen päivällä. Pikkulapsi aika on kuitenkin täynnä niitä kuuluisia vaiheita, jolloin vauvan heräilee tavallista tiuhempaan jonkin aikaa. Tällöin paras keino on miettiä, miten vanhempana itse voisit optimoida omaa untaan (tästä voisinkin tehdä lähiaikoina oman postauksen!.

Listaan tähän viisi keinoa, joiden avulla voit lähteä (ainakin toivottavasti!) vähentämään yöheräilyjä, ihan ilman perinteisiä unikouluja. Osa näistä voi olla sinulle jo itsestään selviä, mutta usein ihan helpoilla (ainakin näennäisesti) ja pienillä muutoksilla, voi olla iso vaikutus vauvan uniin! Nämä keinot ovat kaikki sellaisia, jotka käyn läpi melkein jokaisessa uniohjauksessa. Syyt yöheräilyihin ovat kuitenki moninaisia ja jokainen vauva on oma yksilönsä, niin mitään 100% takuuta en voi antaa, että näillä ohjeilla vauvasi nukkuu läpi yön viikossa, mutta kokeile näistä ainakin jotain pari viikkoa ja katso onko sillä vaikutusta!

Viisi vinkkiä vauvan parempiin uniin

1 Paljon virikkeitä ja seurustelua päivällä

Vauvat ja taaperot rakastavat saada virikkeitä kaikille aisteille. Jo pieni vauva nauttii, kun hänen kanssaan seurustelee ja hän pääsee ulos näkemään maailmaa. Vauvan kasvaessa ja kiinnostuessa entistä enemmän ympäristöstään, ei jokainen haukotus välttämättä tarkoita enää, että vauvaa väsyttää. Unen tarve vähenee hiljalleen ja hereilläoloajat pitenevät. Haukotuksella vauva saattaa viestiä esim. Ikävystymisestä ja pieni “kitinä” voikin olla viesti, että vauva kaipaa enemmän virikkeitä..

Mahallaan olo ja lelujen katsominen on pitkään tarpeeksi viihdettä, mutta aika nopeasti vauvat kaipaavat muutakin virikettä. Vauvojen kehittyvät aivot kaipaavat valtavasti erilaisia virikkeitä, erityisesti uutta katseltavaa, joten kodin neljä seinää tulevat nopeasti tutuksi. Päivittäinen ulkoilu onkin hyvä ottaa tavaksi mahdollisimman pian. Käykää vaunu- tai kantoväline kävelyllä metsässä tai puistossa, keinumassa leikkipuistossa, tutkikaa kotikaupunkinne katuja. Huonolla säällä hakeutukaa esim. kirjastoon tai kauppakeskuksen vilinään. Kannattaa myös tutustua kotipaikkanne vauvaperheille suunnattujen kerhojen ja kahviloiden valikoimaan.

Ja miksi näin? Kyllähän itselläkin raukea ja väsynyt olo vaikkapa ulkomaanmatkalla, kun on koko päivän kierrellyt uudessa kaupungissa. Vauvalle jo ihan ne kotikulmat ja lähimetsät ovat uusia ja kiehtovia!

2 Herätkää aamuisin aina samaan aikaan

Vuorokausirytmiä ja sisäistä kelloa ohjaa jo vauvoilla vahvasti se, että aamuisin päivä alkaa noin puolen tunnin tarkkuudella aina samaan aikaan. Myös erityisen hankalan yön jälkeen olisi hyvä koittaa malttaa nousta ylös normaaliin aikaan ja pitäytyä tavallisessa päivärytmissä, vauvat eivät yleensä koe yöheräilyjä väsyttävinä. Tiedän, se voi tuntua itsestä rankalta, mutta se palkitaan seuraavana yönä! Niinä kohtina päivää, kun tiedät pahimman väsymyksen iskevän, kokeile lähteä ulos tai keksiä kivaa tekemistä esim. ystävän kanssa. Joskus jo pelkkä kotona puuhastelu nostaa omaa vireystasoa.

Koska ihminen ei pysty nukkumaan enempää kuin oma unen tarve on, niin myöhään nukkuminen ja paljon tavanomaista pidemmät päiväunet voivat olla taas pois seuraavan yön unesta - ja kierre on valmis.

3 Tarkastele päiväunia - etsi omalle lapsellesi sopiva määrä

Sopiva päiväunen kokonaismäärä on yksilöllistä ja myöskin se, miten se jakautuu päivän mittaan. Sopiva päiväunirytmi löytyy vain kokeilemalla. Omalle lapselle toimivaa päivärytmiä ja unen määrää etsiessä on hyvä ensisijaisesti seurata lapsen mielialaa ja väsymysmerkkejä. Me vanhemmat helposti ajattelemme lapsen tarvitsevan enemmän unta, mitä hän todellisuudessa tarvitsee. Hyvin moni vauva on myös ns. vähäuninen, joten vertailu vaikkapa ystävien vauvoihin ei kannata eikä myöskään sisaruksiin.

Osa vauvoista on tosiaan herkkiä sille, että liika päiväunen määrä on pois seuraavan yön unesta. Jos vauva nukkuu tarpeeseensa nähden liikaa päiväunta, voi yöunesta tulla kevyttä ja rikkoinaista, vauva säättää jäädä kukkumaan yöllä ja/tai unipaine ei riitä aamuun asti.

Jos siis päiväunet tuntuvat sujuvan hyvin, mutta yöunet ovat katkonaisia, voi olla hyvä kokeilla rajata päiväunien kokonaismäärää. Vauvat tarvitsevat vuorokaudessa vain tietyn määrän unta. Jos liian iso osa siitä tulee nukuttua päivällä, voi yöunet olla rikkonaiset, lapsi jää valvomaan keskellä yötä pitkäksikin ajoiksi tai aamut ovat alkavat liian aikaisin. Pohtikaa, mistä unista ensimmäisenä lyhentää, mikä olisi juuri teidän arjen kannalta järkevintä.

Yksi helppo keino ohjata päiväunen määrää vähäisemmäksi, on nukkua ne suht valoisassa tai hämärässä. Pilkkopimeä ympäristö usein provosoi liian pitkiä päiväunia. Jos vauva on kovin tottunut nukkumaan pimeässä päiväunet, voi kokeilla niin, että nukuttaa pimeään, mutta pian nukahtamisen jälkeen asteittain lisää valoa.

Jos olet pitkään noudattanut jotain tiukkaa päiväuniaikataulua ja aina herättänyt joiltain tai kaikilta unilta, mutta lapsi silti heräilee tiuhaan yöllä, voi olla paikallaan luopua herättelystä ainakin hetkeksi. Lapsi voi hetkellisesti tarvita enemmän unta kuin yleensä, hän on saanut hieman liian vähän päiväunta alun alkaenkin tai unta on ohjattu lapsen oman rytmin vastaisesti. Kokeile parin viikon ajan olla herättämättä lasta päiväunilta, tarkkaile väsymysmerkkejä ja pohdi mikä voisi olla hänen oma rytminsä ja mitä tapahtuu yöunille! Jos vaikutus yöuniin ei ole toivottu, voi vanhaan aina palata.

Jos haasteena on se, että vauva herää lyhyiltä uniltaan selvästi väsyneenä ja se ei mene ohi nopeasti, tässä muutama asia mitä voi kokeilla unien pidentämiseen vaikkapa osalla unista:

  • Hereilläoloajan pidentäminen noin 15min/ älä laita vauvaa nukkumaan heti ensimmäisisät väsymerkeistä, vaan kokeile viihdyttää vauvaa hetken kauemmin tai vaihtaa tekemsitä
  • Kokeile eri nukkumispaikaa, käytä mielikuvitusta! Jotkut nukkuvat paremmin sisällä, toiset ulkona
  • Kontaktiunet: kantoväline tai vieretysten/sylikkäin nukkuminen auttaa usein varsinkin pientä vauvaa nukkumaan pitkät palauttavat unet
  • Ennakointi: mene vauvan luokse noin 5min ennen oletettua havahtumisaikaa. Hyssytä ja heijaa vaunuja kevyesti/laita käsi nukkuvan vauvan rinnalle. Jatka tätä kunnes olet varma, että vauva jatkaa uniaan.
  • Tarkista ympäristö: onko jotain mikä häiritsee vauvaa?
  • Ympäristön ääniä voi blokata kohinalla: white noise/pink noise/sateenkohina tms
  • Onko liian kirkasta tai liikaa katseltavaa?

4 iltarutiinit

Iltaisin voi olla hyvä alkaa laittaa verhoja kiinni, sammutella valoja ja laittaa kaikista äänekkäimmät ja vilkkuvimmat lelut pois jo 1-2h ennen nukkumaanmenoa, vaikka muuten jatkaisittekin vielä leikkiä ja touhuja. Vähenevä valo antaa aivoille selkeän signaalin, että yö on tulossa ja tarvitaan melatoniinia, hormonia joka tuo unelaisuuden tunteen.

Alkuun iltarutiini sisältää usein vain vaipanvaihdon ja pyjaman laiton. Hiljalleen vauvan kasvaessa siihen voi tuoda lisää muita elementtejä joissa on yhteistä vuorovaikutusta vanhemman ja lapsen välillä, kuten: iltakylpy, iltasatu/loru, iltalaulu, unipussin tms pukeminen jne.

Nukahtaminen edellyttää rauhallista mielentilaa. Jos päivä on ollut täynnä menoa ja vilskettä, nukahtaminen ei välttämättä suoriltaan onnistu varsinkaan herkän temperamentin vauvalla. Hyvin aktiivinen ja fyysinen lapsi voi taas hyötyä siitä, että jossain kohti iltarutiineja on vielä mahdollisuus päästellä viimeiset höyryt pois iltavillien muodossa. Se voi olla kuitttelua, painimista, möyrimistä sängyllä tai hippaa.

5 Etsikää sopiva nukkumaanmeno aika

Tiesitkö, että suomalaisen tutkimuksen mukaan suomalaisvauvat menevät yöunille keskimäärin klo 21? Tai että esim. Etelä-Euroopassa on tapana ottaa myös perheen pienimmät illalla mukaan ravintolaan, jonka jälkeen perhe menee yhdesäs nukkumaan noin 22-23 välilä? Tiettyä “oikeaa” nukkumaanmenoa aikaa ei ole vaan jokaisella lapsella on se oma hyvä aika mennä unille tai sitä voi ohjata tietyissä rajoissa muun perheen rytmin mukaan..

Pieni vauva voi nukahtaa esim. rinnalle hyvinkin nopeasti, mutta vauvan kasvaessa ja ympäristön alkaessa kiinnostaa, ei nukahtaminen välttämättä käy yhtä helposti. Jos nukahtaminen yöunille varsinkin omana sänkyyn kestää paljon yli 30min tai vauva on kovin turhautunut, kannattaa pohtia onko nukkumaanmeno liian aikainen.

Sopiva ns nukahtamisviive, eli aika joka menee siitä että vauvaa aletaan nukuttamaan siihen, että vauva todellisuudessa nukahtaa, on max 20min. Jos menee paljon yli tämän, on syynä useimmiten aliväsymys tai sisäisen kellon mielestä ei vielä ole yöaika, vaikka jo olisi väsymystä ilmassa, eli vauva ei yksinkertaisesti ole vielä valmis yöunille. Jos nukahtamisessa menee usein yli 20min, kokeile rohkeasti pidentää hereilläoloaikaa viimeisten päiväunien ja yöunille menon välillä tai lyhennä viimeisiä unia. Aloita vauvan nukuttaminen vasta sitten, kun olet lähellä todellista nukahtamisaikaa.

Jos taas vauva simahtaa kovan itkun säestyksellä hyvin nopeasto, voi kyse olla siitä, että vauva on ehtinyt jo hieman liian väsyneeksi. Tässä tapauksessa kokeile laittaa vauva unille hieman aikaisemmin/lyhyemmän valveillaolon jälkeen.

Ja taas, unen tarve on hyvin yksillöllistä. Jos lapsi heräilee aamuyöstä tiuhaan tai aamu alkaa nelosella tai vitosella alkavalla kellonajalla, voi olla että nukkumaanemnoaika on liian aikainen siihen nähden, mitä lapsi tarvitsee unta. Moni vauva ja lapsi pärjää loistavasti esimerkiksi 9-10h yöunilla. Jos 10 tunnin yöunet tarvitseva vauva laitetaan yöunille jo klo 19, on unen tarve täytetty jo klo 5! Jos toivot aamun alkavan myöhempään, kokeile laittaa vavua yöunille lähempänä kasia tai ysiä.

Milloin yhteys ammattilaiseen?

Jos koet, että oma väsymys on jo siinä pisteessä, että on hankala itse pohtia mistä lähteä liikkeelle, et hahmota kokonaisuutta tai kaipaat tukea ja tsemppiä muutosten tekemiseen, voit varata ajan uniohjaukseen ja pohditaan asiaa yhdessä <3

Alle tunnin välein heräily, suu auki nukkuminen, kuorsaus, haasteet imetyksessä/syömisessä ja huono painonnousu ovat asioita, joiden takia kannattaa olla yhteydessä esim. omana neuvolaan. On paljo erilaisia terveydellisiä seikkoja, jotka voivat vaikuttaa vauvan uneen.

Seuraava julkaisu Aiempi julkaisu