Vauvan eroahdistus
Onko 8-10kk ikäinen vauva yhtäkkiä itkuinen ja takertuva? Heräileekö vauva tiheämmin ja itkien? Hänellä voi olla eroahdistusta.
Eroahdistus- ja vierastuskausia tulee läpi vauva- ja taaperoajan. Joillakin vaiheet menevät nopeasti tai jopa huomaamattomasti ohi, toisilla taas voi kestää viikkoja.
Eroahdistus ja vierastus ovat tärkeä osa vauvan kehitystä. Vauvan minuuden kehittyminen edellyttää ensin elämistä symbioosissa vanhemman kanssa.
Vastasyntynyt vauva ajattelee olevansa osa vanhempaansa, yhtä hänen kanssaan. Noin puolivuotiaana vauva alkaa hiljalleen hahmottamaan, että on erillinen osa vanhemmastaan ja se voi olla vauvalle ahdistavaa ja pelottavaa. Koska toinen on erillinen niin hän voi mennä pois.
Pikkuhiljaa ajan kanssa ja lukuisten toistojen myötä vauvalle syntyy ymmärrys ja luottamus siihen, että vanhempi kyllä palaa aina takaisin ja vauva kokee eron vain väliaikaisena poissaolona. Vauvat kun eivät ymmärrä ajan käsitettä, voi pienikin aika erossa tuntua vauvasta todella ahdistavalta ja pelottavalta.
Eroahdistus voi tuntua rankalta vaiheelta
vierastus ja eroahdistus ovat normaaleja vaiheita lapsen kehityksessä, vaikka ne voivat tuntua raskailta. Niitä voi ajatella jopa positiivisina asioina: ne osoittavat, että vauvan ja vanhemman välillä vallitsee kiintymyssuhde
Itsenäiseksi kasvamiseen tarvitaan ensin riittävästi riippuvaisena oloa. Vauva saa olla kiinni vanhemmassaan ja hän saa takertua, sillä se ei ole paha asia. Kun lapsi saa tankata tarpeeksi vanhemman läheisyyttä, hän voi kasvaa entistä itsenäisemmäksi.
Vauva voi vierastaa ajoittain tuttujakin ihmisiä, esim. isovanhempia. Tällöin on hyvä kunnioittaa vauvan viestejä eikä yrittää totuttaa vauvaa isovanhempiin ns. karaisun kautta. Vierastus on kuitenkin vain ohimenevä vaihe, ja jos sille antaa rauhan, vauva oppii, että hänen viestinsä kuullaan ja hän saa hädälleen lohdutuksen.
Lapsen kehitysvaiheiden sensitiivinen kohtaaminen lisää todennäköisyyttä sille, että lapsen ollessa isompi, sujuvat erotilanteet helpommin.
Eroahdistuskauden aikana ei pidä pitää unikoulua tai tehdä isoja muutoksia unirutiineihin. Päinvastoin, silloin on aika tarjota syliä ja läheisyyttä, jotta vauvan turvallisuuden tunne ei horju. Kun pahin eroahdistusvaihe menee ohi, voi palata normaaleihin unirutiineihin tai tehdä muutoksia.
Vinkkejä nukkumiseen
Eroahdistus on vaihe, joka menee usein omalla painollaan ohi noin parissa viikossa. Vauvan turvallisuuden tunnetta voi kuitenkin koittaa parantaa ja se taas voi vähentää heräilyä ja itkusuutta.
Jos teillä on eroahdistusta, kokeile seuraavia asioita:
Rauhoita illat: ei menoja, paljon sylittelyä ja ole läsnä vauvalle. Näin vauva saa tankattua läheisyyttä yötä vasten
Pidä päivällä vauvaa kantoväliinessä, varsinkin jos vauva on itkuinen myös päivällä. Päivällä tankattu läheisyys voi helpottaa yötä
Varaa aikaa nukuttamiseen. Vauva saattaa tarvita enemmän aikaa ja apua nukahtamiseen. Älä pelkää sitä, että totuttaisit vauvan huonoille tavoille! Yleensä uneen avustamista pystyy vähentämään kun eroahdistuskausi menee ohi
Kokeile erilaisia