Vinkki taaperon hankaliin iltanukutuksiin
Kestääkö taaperon tai leikki-ikäisen nukahtamisessa pitkään (yli 30min) ja/tai yöuni jää lyhyeksi? Onko tarve saada lapsi nukahtamana helpommin? Vastusteleeko lapsi kovasti nukkumaanmenoa? Onko lapsella kovin myöhäinen rytmi? Tai onko tarve vaihtaa uniassosiaatiota? Näissä tapauksissa nukkumaanmenoajan väliaikainen myöhäistäminen voi auttaa!
Nukkumaanmenon väliaikaisesssa myöhäistämisessa eli ns .positiivisten rutiinien menetelmässä ensisijainen tavoite on luoda nukkumaanmenosta positiivinen mielleyhtymä. Sen on tarkoitus tukea ja lisätä toivottua käyttäytymistä (=nopea ja helppo nukahtaminen) eikä suoranaisesti vähentää lapsen negatiivista toimintaa. Tämä menetelmä sopii erityisen hyvin lapsille, jotka vastustavat kovasti nukkumaanmenoa tai joilla se kestää kovin pitkään.
Positiivisten rutiinien menetelmän perusta on nukahtamista edistävä, rauhallinen noin 20 minuutin pituinen iltarutiini, josta lapsi nauttii. Iltarutiinin tarkoitus on valmistaa lapsi nukkumaanmenoa varten. Nukkumaanmeno tilanteesta pyritään luomaan mukava ja ennustettava tapahtuma, joten iltarutiini tulee suorittaa samalla tavalla joka ilta. Iltarutiiniin on hyvä yhdistyä myönteinen vuorovaikutus lapsen ja vanhemman kanssa, joka voi olla esim satuhetki tai rauhallista yhdessä leikkimistä.
Jos lapsi alkaa iltarutiinien jälkeen protestoimaan nukkumaanmenoa, häntä rauhoitellan ja kerrotaan, että iltatoimet ovat päättyneet ja on aika käydä nukkumaan. Sänkyyn lapsi viedään vasta, kun hän on rauhallinen.
Jotta positiivisen mielleyhtymän luominen helpottuisi, nukkumaanmenoaikaa viivästytetään tilapäisesti niin, että lapsi nukahtaa nopeasti. Ennen menetelmän aloittamista on tärkeä miettiä, onko nukkumaanmenon ajankohta lapselle sopiva ja onko mahdolliset päiväunet sopivan mittaiset. Sitä voi arvioida pitämällä unipäiväkirjaa noin 1-2 viikon ajan, jossa seurataan mikä on iltaisin lapsen todellinen nukahtamisaika.
Nukkumaanmeno ajan väliaikainen myöhäistäminen auttaa varsinkin taaperoista myös silloin, kun on tarve muuttaa totuttua nukahtamistapaa. Kun lapsi menee varmasti tarpeeksi väsyneenä nukkumaan, nukahtaa hän nopeammin uudella tavalla. Ei välttämättä itkuttomasti, mutta sitä kestää vähemmän aikaa.
Miten toimia:
Nukkumaanmenoaikaa myöhennetään 30-60min, tai niin että se on noin 10-15 minuuttia ennen lapsen todellista nukahtamisaikaa
Ellei lapsi saa unen päästä kiinni 15-20 minuutin kuluessa, hänen annetaan nousta vuoteesta pois 15-30 minuutiksi ennen kuin nukuttamista yritetään uudelleen.
Tauon aikana lapsen kanssa puuhataan rauhallisesti toisessa huoneessa, luetaan esim kirjaa tai tehdään palapeliä.
15-30min kuluttua lapsi ohjataan takaisin sänkyyn.
Toista tauko tarvittaessa.
Jos lapsi ei edellisenä iltana ole nukahtanut 15 minuutin kuluessa, seuraavana iltana nukkumaanmenoaikaa myöhäistetään toiset 30 minuuttia.
Aamuisin kannattaa pitää heräämisaika totuttuna, jottei lapsi kompensoi hieman tavallista lyhyemmäksi jäänyttä yöunta.
Kun nukahtaminen onnistuu sujuvasti 2-3 iltaa putkeen, nukkumaanmenoaikaa siirretään hitaasti kohti toivottua tai lapselle sopivampaa nukkumaanmeno ajankohtaa. Sopiva tahti on yleenäs 15 minuuttia joka päivä tai joka toinen päivä.
Tavoitteena on löytää juuri sopiva nukkumaanmenoaika eli hetki, jolloin lapsi on tarpeeksi väsynyt ja nukahtaminen vie noin 15-20 minuuttia.
Menetelmän avulla voi myös koittaa siirtää nukahtamisaikaa aikaisemmaksi
Tämä menetelmä sopii myös ns rytmin siirtoon. Jos lapsella on perheen arjen sujumisen kannalta kovin myöhäinen rytmi, voi positiivisten iltarutiinien menetelmää varioimalla kokeilla siirtää nukahtamisaikaa aikaisemmaksi vaikka ennen päivähoidon aloitusta. Tämä voi toimia silloinkin, jos lapsen yöuni jää tarpeeseen nähden liian lyhyeksi.
Muista, että lapsi ei voi nukkua yli oman tarpeensa! Jos lapsi tarvitsee esim. 10h yöunet ja on nukkunut klo 22-8, häntä tuskin saa nukkumaan 20-8, mutta rytmiä voi siirtää 20-6. Mutta jos lapsi on aamuisin tai päivällä selvästi väsynyt, niin yöunen pituus voi olla liian lyhyt tarpeeseen nähden, jolloin nukkumaanmenoa aikaa voi olla hyvä kokeilla hivuttaa aikaisemmaksi.
Kokeile näin:
Laita lapsi nukkumaan noin 10-15 minuuttia ennen lapsen todellista nukahtamisaikaa
Nukkumaanmenoaikaa siirretään hitaasti 15 minuuttia päivässä kohti toivottua ajankohtaa
Samalla joko pidä aamun heräämisaika samana tai samalla tarvittaessa siirrä aamulla heräämisaikaa 15 minuuttia aikaisemmaksi.
Opas hankaliin nukutuksiin
Jos kaipaat lisää työkaluja hankaliin nukutuksiin niin lisää vinkkejä ja konkreettisia ohjeita löydät Hankalien nukusten oppaasta. Tämän oppaan avulla lyhennät lapsen nukahtamisaikaa ja illoista tulee stressitöntä perheen yhteistä aikaa ja lapsesi alkaa odottaa nukkumaanmenoa.
Opas auttaa sinua ymmärtämään, miten uni toimii ja miten nukahtaminen tapahtuu helposti ja vaivattomasti. Opas on suunnattu erityisesti 9kk-2,5v vaaperoille ja taaperoille, mutta tätäkin nuoremman ja vanhemman lapsen vanhempana saat varmasti kullanarvoisia vinkkejä ja tietoa lapsen normaalista unesta.
Opas kattaa seuraavat aihealueet:
miten uni toimii -unen fysiologiaa
eroahdistus
vinkkejä iltarutiineihin
nukkumaanmenon vastustelu illalla ja keinoja tilanteen ratkaisemiseksi
päiväunien vastustelu ja keinoja tilanteen ratkaisemiseksi
uniassosiaation muuttaminen
kohti omaa sänkyä ja huonetta
Pääset ostamaan oppaan täältä
Kaipaatko henkilökohtaista ohjausta juuri teidän nukkumaanmenoon liittyviin haasteisiin?
Jos taas kaipaat ulkopuolisen tukea ja apua nukkumaanmeno tilanteiden helpottamiseen tai teillä on muitakin nukkumiseen liittyviä haasteita, ota yhteyttä laura@unihekkaa.com tai varaa aika henkilökohtaiseen ohjaukseen https://vello.fi/unihiekkaa/