Tarvitseeko vauva päivärytmin?

Esikois kaksosteni ollessa vauvoja vuonna 2019 tuli somen vertaisryhmissä nopeasti vastaan vertailua muun muassa vauvojen päivärytmistä ja yöheräilyjen määrästö. Tuntui, että löysin ihan uuden maailman ja tipahdin hetkeksi kaninkoloon ja testailemaan erilaisia tiukkoja päivärytmejä parempien yöunien toivossa. Jälkikäteen ajateltuna tämä oli ihan hölmöä ja turhaa minulta, koska meillä nukuttiin öisin verrattain hyvin.

Onneksi löysin parempien lähteiden pariin muun muassa englantilaisen tutkijan Helen Ballin luennon myötä (What is normal infant sleep, löytyy youtubesta!) ja opin mitä on biologisesti normaali vauvan uni. Mikä valtava helpotus se oli! 

Tuntui, että taakka hartioilla keveni. Minun ei tarvitse kytätä kelloa ja herätellä vauvoja tiettyyn kellon aikaan saati olla nukuttamassa heitä uudelleen unille tietyllä kellonlyömällä. Päiviin tuli joustoa ja nukuttaminenkin sujui paremmin, kun en yrittänyt laittaa heitä unille liian pirteinä.

Vauva ei tarvitse tiukkaa päivärytmiä

Vauva ei siis tarvitse tiukkaa, kellontarkkaa päivärytmiä. Jos jotain haasteita on, voi aloittaa siitä että aamuisin herää aina samoihin aikoihin noin puolen tunnin tarkkuudella. Loppupäivässö voi ja saa olla vaihtelua päiväunien pituuden mukaan.

Päiväunet vaikuttavat kyllä yöuniin, mutta yksi rytmi ei ole ylitse muiden. Päiväunien perusperiaate on, että niillä lasketaan päivisin unipainetta vain sopiva määrä, jotta yöksikin jää unta ja että ne rytmittyy vauvalle sopivasti.

Toiset nukkuu paljon heti aamusta, toiset keskellä päivää ja toiset vasta iltapäivästä. Toiset taas ottavat monet lyhyet torkut.

Liika päiväuni ja liian aikainen nukkumaanmeno voi olla pois yöunesta. Se näkyy mm. pitkinä iltanukutuksina, tiheänä heräilynä, yökukkumisena ja aikaisina aamuina.

Sopiva unimäärä löytyy vauvaa tarkkailemalla: jos vauva on hyväntuulinen ja virkeä päivisin, kasvaa touhuaa ja kehittyy normaalisti, saa hän tarpeeksi unta.

Vauvan päivärytmi kehittyy yksilöllisesti

On tärkeää muistaa, että jokainen vauva on yksilöllinen, ja päivärytmi voi vaihdella vauvasta toiseen. Joillakin vauvoilla voi olla lyhyempiä tai pidempiä päiväunia, kun taas toiset vauvat voivat nukkua pidempiä jaksoja yöllä. Vauvan päivärytmi kehittyy yksilöllisesti, mutta yleisesti ottaen päivärytmi kehittyy seuraavasti:

  • Vastasyntyneenä vauvan uni jakaantuu eri mittaisiin pätkiin tasaisesti ympäri vuorokauden. Yö- ja päiväuni ei välttämättä erotu toisistaan.

  • 2-3 kuukauden iässä vauva alkaa olla enemmän hereillä päivisin ja aktiivisempi, mutta nukkuu edelleen useita lyhyitä päiväunia ja nukkuu yön aikana kaikkea 8-12 tuntiin heräten kuitenkin syömään useamman kerran.

  • 3-6 kuukauden iässä vauva alkaa nukkua pidempiä jaksoja yöllä, ja päiväaikaan vauva saattaa nukkua 2-4 päiväunia. Yöunet keskimäärin 10h

  • 6-9 kuukauden iässä vauva alkaa nukkua yön aikana pidempiä jaksoja, ja päiväaikaan vauva saattaa nukkua 2-3 päiväunet, yöunet keskimäärin 10-11h

  • 9-12 kuukauden iässä vauva yleensä 1-2 päiväunet ja nukkuu noin 10-11h yöunta.

Sopiva unimäärä löytyy vauvaa tarkkailemalla: jos vauva on hyväntuulinen ja virkeä päivisin, kasvaa touhuaa ja kehittyy normaalisti, saa hän tarpeeksi unta.

Rutiinit

On tärkeää muistaa, että vauvat ovat yksilöllisiä, joten päivärytmi voi vaihdella vauvasta toiseen. Päivärytmin luomisessa on tärkeää olla joustava ja mukautua vauvan tarpeisiin. Päivät ovat erilaisia ja unen tarve muuttuu jatkuvasti, siksi on hyvä ennen kaikkea seurata vauvan omia väsymysmerkkejä.

Päivään voi kuitenkin luoda rutiineja, kun itsestä luontevalta tuntuu ja usein niitä syntyy ihan itsessään. Rutiinit auttavat vauvaa ennakoimaan mitä seuraavaksi tapahtuu ja luovat sitä kautta turvaa. Rutiinien myötä hän tietää, milloin on aika syödä, nukkua ja olla hereillä. Tämä voi auttaa vauvaa rauhoittumaan ja laskeutumaan unille.

Päiväuni rutiini voi olla esimerkiksi lyhyt versio iltarutiineista. Kokeile ottaa enne yöunia tapahtuvista rutiineista tuttuja elementtejä päiviin varsinkin jos vauva nukkuu sisällä unia. Vaunuissa nukkuva vauva usein mieltää jo pukemisen tarkoittavan unia ja se voi riittää.

Miksi valmiit yleiset päivärytmit eivät usein toimi?

Geneeriset tietyn ikäisille vauvoille tehdyt päivärytmit eivät usein toimi, koska jokainen vauvan unentarve on yksilöllinen ja yksi vauva voi tarvita enemmän tai vähemmän unta kuin toinen vauva.

Vauvojen unentarve voi myös vaihdella päivittäin, ja on normaalia, että vauvat nukkuvat enemmän tai vähemmän tiettyinä päivinä. Toiset nukkuu paljon heti aamusta, toiset keskellä päivää ja toiset vasta iltapäivästä. Toiset taas ottavat monet lyhyet torkut.

Juuri omalle vauvalle parhaan päivärytmin löytäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta se voi olla auttaa yöunia ja helpottaa nukutuksia. Jos jotain haasteita on tai kaipaat ennakoitavuutta, voit aloittaa siitä että aamuisin herää aina samoihin aikoihin noin puolen tunnin tarkkuudella. Loppupäivässä voi ja saa olla vaihtelua päiväunien pituuden mukaan.

Päiväunet vaikuttavat kyllä yöuniin, mutta yksi rytmi ei ole ylitse muiden. Päiväunien perusperiaate on, että niillä lasketaan päivisin unipainetta vain sopiva määrä, jotta yöksikin jää unta ja että ne rytmittyy vauvalle sopivasti.

Kaipaatko apua tai stressaako unet?

Tulossa on kattava tietopaketti vauvan päiväunista, joka varmasti lievittää stressiä lapsen nukkumisesta ja antaa sinulle konkreettisia vinkkejä muutosten tekoon.    

Onnistu päiväunissa - Oppaassa neuvon, miten lähteä rakentamaan päivärytmiä ja autan etsimään sopivaa määrää unille. Oppaassa on vinkit päiväunien pidentämiseen, päiväunisiirtymiin, omassa sängyssä nukkumiseen ja hankalien uniassosiaatioiden muuttamiseen.  

Jos päiväunet tuottaa stressiä, löytyy verkkokaupan puolelta webinaari tallenne päiväunista, joka palautteen mukaan poistaa tehokkaasti painoa harteilta <3

Edellinen
Edellinen

Perhepedistä omaan sänkyyn

Seuraava
Seuraava

Vinkki taaperon hankaliin iltanukutuksiin