Perhepedistä omaan sänkyyn

Siirtyminen perhepedistä omaan sänkyyn voidaan tehdä pehmeästi ja lapsen tahtiin. Toivon, että tarve muutokseen lähtee sinun omista toiveista eikä ulkopuolisesta paineesta.

Mitään tiettyä oikeaa aikaa tai ikää ei ole, tämä on jokaisen perheenoma päätös, milloin aika on oikea tai siirto muuten tarpeellinen. Esimerkiksi yövieroituksen voi tehdä, vaikka lapsi nukkuisi perhepedissä ja pienillä muutoksilla on mahdollista jatkaa perhepedissä myös uuden vauvan tulon jälkeen.

Muutoksia tehdessäsi muista, että ”osa-aikainen” perhepeti on täysin ok, muutoksen ei tarvitse olla ehdoton ja pysyvä! Lapsi voi nukkua alkuyön omassa sängyssä ja siirtyä sitten loppuyöksi vanhempien sänkyyn tai vaikkapa patjalle teidän sängyn viereen nukkumaan, jos se tuntuu teille sopivalta ratkaisulta. Osa-aikainen perhepeti helpottaa mm. yöimetyksen jatkamista ja auttaa usein lasta nukkumaan aamulla pidempään. Motorisesti aktiivisen vauvan tai taaperon kanssa yksi ratkaisu voi myös olla, että koko perhe siirtyy nukkumaan lattiapatjalle tai lattisängylle, jolloin puotoamisen riskit pienenevät.

Seuraa lapsen valmiuksia

Siirtyminen perhepedistä omaan sänkyyn kannattaa tehdä pehmeästi ja lapsen tahtiin, varsinkin jos lapsi ei siellä ole ennen nukkunut tai viime kerrasta on aikaa. Pinnasänky tai lastensänky voi olla alkuun vieras ja pelottava paikka lapselle, joka on kaikki yönsä nukkunut vanhemman läheisyydessä. Kun maltat tehdä muutoksen lapsen sietoikkunaa kunnioittaen, säilyy lapsen luottamus ja turvallisuuden tunne.

Taaperon ei välttämättä tarvitse siirtyä enää pinnasänkyyn, varsinkaan jos lapsi on kova kiipeilemään tai ei yhtään pidä pinnasängyn rajoittavuudesta.. Esim. lattiasänky on hyvä vaihtoehto myös isommalle vauvalle, jos ympäristö on turvallinen ja vanhemmat lähettyvillä. Siirron omaan sänkyyn voi aloittaa sillä, että päivisin rauhassa tutustutaan omaan sänkyyn leikin merkeissä. Sängyssä voi viettää pieniä hetkiä aikaa vaikkapa lempilelujen kanssa tai kukkuu-leikkiä leikkien päiväunien välissä. Tämän tavoitteena on, että uuteen (tai vanhaan) nukkumapaikkaan muodostuu positiivinen mielleyhtymä ja siitä tulee mieluinen paikka nukkua.

Varaa aikaa

Rauhoittuminen ja nukahtaminen uuteen ympäristöön mahdollisesti eri tavalla kuin aiemmin voi olla ensimmäisinä kertoina vaikeaa. On hyvä varautua siihen, että nukuttaminen vie enemmän aikaa kuin ennen. Onkin hyvä alkuun varmistaa, että lapsella on useita tapoja nukahtaa eli useita uniassosiaatioita ja vanhemmilla keinot nukuttaa lapsi syliin, suoraan sivuvaunuun, pinnasänkyyn tai lastensänkyyn.

Ensimmäisinä kertoina on hyvä tarjota mahdollisimman paljon tukea ja läheisyyttä lasta kuunnellen. Lasta ei tule missään vaiheessa jättää yksin itkemään uuden tilanteen äärelle, se voi hidastaa uuteen sopeutumista ja aiheuttaa turvattomuuden tunnetta. Nukahtamisessa avustamista voi sitten myöhemmin lähteä hiljalleen vähentämään.

Kaipaatko käytännönläheisiä ohjeita muutokseen?

Yllä olevat ovat otteita suositusta Perhepedistä omaan sänkyyn oppaastani. Jos teidän perheessä on ajankohtaista tehdä muutoksia nukkumijärjestelyihin ja kaipaat vinkkejä ja neuvoja, miten lempeästi toteuttaa muutos, on oppaasta apua tähän! Perhepedistä omaan sänkyyn oppaan läydät Unihiekkaa verkkokaupasta.

Edellinen
Edellinen

Herääkö vauva liian aikaisin aamulla?

Seuraava
Seuraava

Tarvitseeko vauva päivärytmin?