Lempeä yövieroitus

Yövieroitus vauvasta voi olla haastavaa aikaa sekä vanhemmille että lapselle. Toivonkin, että toive vieroituksesta on sinusta itsestäsi lähtöisin eikä esim. ulkopuolelta tulevasta paineesta. Yösyötöille kun ei ole ikärajaa! Taaperonkin hampaat kestävät pari yösyöttöä, kunhan hammashygienia on muuten kunnossa.

Haluan myös muistuttaa, että yöheräilyt ovat normaaleja läpi vauvavuoden ja taaperoajan eikä yövieroitus ole automaattisesti avain ns. yhtenäisiin yöuniin, varsinkaan jos yöheräilyn taustoja ja muita vauvan uneen vaikuttavia tekijöitä ei ole otettu huomioon. Jos vaikkapa päivärytmi ei ole kunnossa tai heräilyn taustalla on jokin terveydellinen seikka, voi käydä niin että yövieroituksessa viedään helppo ja nopea tapa nukuttaa ja vauva silti heräilee.

Ennen yövieroitusta kannattaa lukea esim tämä postaus: https://www.unihiekkaa.com/blogi/viisi-vinkkia-a7gbg

Yöheräilyt ovat normaaleja

Suomalaisen tutkimuksen mukaan yli puolet 1-2 vuotiaista heräävät vielä keskimäärin 1-2 kertaa yössä. Vauvan yöheräilyt voivat olla haastavia sinulle, mutta on tärkeää ymmärtää, että ne ovat osa lapsen luonnollista kehitystä ja kasvua.

Yöheräämisten taustalla voi olla usein nälkä, epäkypsä hermosto, kehitysharppaukset ja ns. kiintymyskäyttäyminen eli pienen lapsen luontainen tarve varmistaa, että hoivaaja on edelleen lähettyvillä (tätä on monilla myös eroahdistuskausien ulkopuolella). Syytä huoleen vauvan näkökulmasta on usein vasta, jos heräämisiä on joka tunti ja/tai uudelleen nukahtaminen on vaikeaa.

Vauvoilla on pieni maha, maito on nopeasti sulavaa ja siksi he tarvitsevat tiheämpiä ruokintakertoja. Vauvat myös kasvavat hurjaa vauhtia ja yöheräily voi olla tapa varmistaa, että he saavat tarpeeksi ravintoa kasvamiseen ja kehittymiseen. Rintamaito on optimaalista ravintoa kehittyville aivoille ja uusia hermoratoja muodostuu nimenomaan unen aikana! Vauvan aivot ovat aktiivisia ja kehittyvät nopeasti ensimmäisten elinkuukausien aikana. Yöheräilyt voivat liittyä aivojen aktiiviseen kehitykseen ja uusien taitojen oppimiseen, kuten motorisiin taitoihin ja kielenkehitykseen.

Vauvat saattavat heräillä öisin myös epämukavuuden tunteen takia. He voivat tuntea nälkää, vaippa voi olla märkä, heillä voi olla kylmä tai he voivat kokea epämukavuutta, kuten vatsakipua tai hammaskipua. Heräily voi olla heidän tapansa ilmaista näitä tarpeita vanhemmilleen. Vauva ei osaa itse korjata tilannetta vaan tarvitsevat vanhemman apua.

Voiko yövieroitus vaikuttaa imetykseen?

Kyllä voi, mutta se on yksilöllistä kuinka. Jos imetyksen jatkuminen on sinulle tärkeää, kannattaa yövieroitus tehdä harkiten ja hitaasti. Yövieroitus voi mm. muuttaa vauvan suhtautumista rintaan ja vähentää maidon tuotantoa. Imettävä vanhempi kun tarvitsee yksillöllisen määrän imetyskertoja vauvalle sopivan maitomäärän tuottamiseen.

Pidentyvät imetysvälit nostavat myös riskiä tiehyttukoksille, joten jos sinulla on tälläiseen taipumusta kannattaa kuulostella oloa. Jos imetyskerrat kovasti vähenevät, niin myös hormonaaliset muutokset ovat mahdollisia ja jotkut imettävät vanhemmat ovatkin kertoneet mm. lisääntyneestä väsymyksestä, päänsärystä ja mielialan vaihteluista.

Lue lisää yövieroituksen vaikutuksesta imetykseen esim Imetyksen tuesta.

Kuinka vähentää ja lopettaa yösyötöt

Sitten jos olet vielä sitä mieltä että haluat yösyöttöjä vähentää niin tässä niitä vinkkejä miten vähentää yösyöttöjä:

1. Ota aikaa

Ennen kuin aloitat yövieroituksen, varmista, että vauva on tarpeeksi vanha. Yleensä suositellaan odottamaan vähintään kuuden kuukauden ikään, jotta vauvalla on riittävä kyky nukkua pidempään jaksoissa ja olla ravinnotta, mutta tämä ikäraja on aika keksitty ja ei perustu tutkimustietoon. On hyvin yksilöllistä, koska vauva tai taapero on valmis olemaan ravinnotta koko yön.

Tärkeää on myös valita oikea aika aloittaa yövieroitus, jotta samaan aikaan ei ole muita suuria muutoksia vauvan elämässä. Esimerkiksi siirto omaan huoneeseen kannattaa tehdä eri aikaan. Ja huom! Perhepedissä voi edelleen jatkaa nukkumista vaikka tekisitkin yövieroituksen.

2. Luo tarvittaessa ensin lisää uniassosiaatioita

Useat päällekkäiset uniassosiaatiot voivat auttaa yövieroituksessa. Ennen vieroitusta kokeile parin viikon ajan ns kerrostaa assosiaatioita: samalla kun syötät vauvaa uneen tai muuten nukutat, kokeile lisäksi esim. taputella pyllylle, hyräillä tai laulaa. Tällöin kun on aika auttaa lapsi nukahtamana yöllä ilman syöttöä, on sinulla tuttuja keinoja rauhoitella vauvaa.

3. Pidä rauhoittelu mahdollisimman rauhallisina

Yritä yöllä pitää ympäristö mahdollisimman rauhallisena. Pidä valot himmeinä ja äänet hiljaisina, jotta vauvan olisi helpompi jatkaa unta.

4. Vähennä yösyöttöjen määrää asteittain

Yksi lempeän yövieroituksen avaintekijöistä on vähentää yösyöttöjen määrää asteittain. Voit tehdä tämän kasvattamalla ruokintavälejä vähitellen ja antamalla vauvalle mahdollisuuden tottua pidempiin ruokintaväleihin. Jos vauvalla on vakiintuneet syöttöajat, kokeile pudottaa syöttö kerrallaan pois aloittaen alkuyöstä. Moni kokee, että ns. unisyöttö siinä vaiheessa kun menee itse nukkumaan helpottaa ja ravinnotta oloajasta ei tule niin pitkä.

On tavallista, että aamuyön syötön jäädessä pois, saattavat aamut alkaa väliaikaisesti aikaisemmin. On ok jättää aamuyölle yksi syöttö, jos saatte sillä jatkettua unta.

5. Ole kärsivällinen ja lohduta vauvaa juuri niin paljon kuin tarvitsee

Yövieroitus voi olla itkua, mutta on tärkeää pysyä rauhallisena ja tarjota lohtua, kun vauva sitä tarvitsee. Vauva tarvitsee hankalassa tilanteessa rauhallista aikuista, joka kannattelee hankalan tunteen läpi. Voit esimerkiksi silittää vauvaa, laulaa hänelle tai heijata sylissä, mikä vain auttaa vauvaasi rauhoittumaan.

6. Kuuntele vauvaa ja seuraa hänen tarpeitaan

Lopulta jokainen lapsi on yksilöllinen, ja yövieroitusprosessi voi vaihdella suuresti. Kuuntele vauvaasi ja reagoi hänen tarpeisiinsa. Jos yövieroitus ei suju suunnitellusti, voit aina muuttaa taktiikkaasi ja yrittää uudelleen myöhemmin. Ei ole luovuttamista pitää taukoa vaan se on lapsen sietokyvyn kuuntelua.

Kaipaatko ammattilaisen tukea yövieroitukseen?

Väsyneenä voi olla vaikea hahmottaa mistä aloittaa ja voit tuntea epävarmuutta onko valitsemasi strategia oikea. Jos kaipaat ammattilaisen tukea tai ihan vaan tsemppausta ja strategian varmistamista, tutustu uniohjaus palveluihini, autan mielelläni perhettänne uneen liittyvissä haasteissa.

Edellinen
Edellinen

Perhepeti eli vauvan kanssa yhdessä nukkuminen

Seuraava
Seuraava

Miksi nukkuminen on joillekin vauvoille haastavampaa?