4kk hulinat - mistä oikein on kyse?

Onko ennen hyvin nukkuneen vauvan nukkuminen ja tai syöminen muuttunut?

2,5-6kk iässä tulee monelle vauvalle vaihe jota kutsutaan 4kk hulinoiksi. Hulinoiden aikaan vauvat tyypillisesti:

  • heräilee tiheämmin yöllä

  • nukahtaminen on hankalaa ja vie aikaa

  • vauva jättää päiväunia välistä

  • Päiväunet lyhenevät

  • vauva valvoo keskellä yötä

  • Vauva hepuloi rinnalla

Hulinat/unitaantumat ovat oikeastaan kehitysharppauksia, joiden yhteydessä uni ikään kuin hetkellisesti taantuu. Hulinat tai Unitaantuma ei ole tieteellinen termi, vaan vanhempien ja vauvojen parissa työskentelevien ammattilaisten käyttämä termi, jota käytetään kuvaamaan tilapäistä ajanjaksoa, jolloin aiemmin hyvin nukkunut vauva tai lapsi alkaa yhtäkkiä nukkua huonommin. 

Noin neljän kuukauden iässä vauva on ohittanut vastastyntyneen vaiheen ja ikään kuin herää muulle maailmalle. Sosiaaliset taidot alkavat kehittyä ja vauva alkaa ottaa enemmän kontaktia ja harjoittelee äänteitä. Motoriset taidot kehittyvä, vauva oppii kääntymään vatsalleen ja alkaa tarttumaan esineisiin. Samaan aikaan imemien muuttuu refleksistä tahdonalaiseksi eli vauva ikäänkuin opettelee uudestaan syömään !

Miksi nukkuminen sitten taantuu?

Aivoissa käy siis unen aikana valtava kuhina uusien hermoratojen muodostuessa ja tämä voi näkyä vauvan nukkumisessa. Vauva siis kirjaimellisesti käy yöllä unen aikana läpi päivällä harjoittelemaan asioitaan ja siksi saattaa alkaa harjoitella vaikkapa kääntymistä kesken unen!

Lisä haastetta nukkumiseen tuo, että vastasyntyneen ajan jälkeen unen tarve vähenee monella vauvalla paljonkin. Nelikuinen (usein jo aikaisemminkin) vauva ei ole enää unelias vastasyntynyt vaan maailman menosta ja touhuista kiinnostunut utelias oppija. Vauva siis jaksaa olla pidempään hereillä alkaa kaipaamaan uusia aisitärsykkeitä, virikkeitä ja tekemistä.

Vauva kiinnostuessa entistä enemmän muusta maailmasta nukahtaminen saattaa olla hieman hankalampaa ja syömiseen keskittyminen voi päivisin olla haastavaa.  

Samaan aikaan noin 3-4kk ikäisenä vauvan unen rakenne muuttuu enemmän aikuisen unen rakenteen kaltaiseksi. Kun vauvan uni aikaisemmin vaihteli aktiivisen ja syvän unen välillä niin, niin unen rakenteeseen tulee lisää vaiheita ja vauvan vaipuminen syvään uneen alkaa kestää pidempään, sillä unen vaiheita on enemmän.

Usein kuuluu sanottavan, että pitää vain odottaa että unitaantuma menee ohi - asia ei onneksi ole ihan näin!

Hulina aikaa ei siis tarvitse vain kärvistellä ja odottaa parempia aikoja. Voit tehdä muutoksia parempien unien eteen nyt! On nimittäin olemassa keinoja, mitä voit kokeilla parantaaksesi vauvan nukkumista myös hulinakausina. Sinun ei todellakaan vain tarvitse odottaa, että vaihe menisi itsestään ohi tai pelätä että se jää päälle.

Hulinavauvan unia voi kokeilla parantaa mm. seuraavilla keinoilla:

  • Pidemmät hereilläoloajat päivällä

  • Nukuta vauvaa rauhallisesessa, hiljaisessa ja hämärässä ympäristös. Nukahtamisen jälkeen kannattaa lisätä valoisuutta, ettei sisäinen kello häiriinny!

  • Lisää virikkeitä ja puuhaa päiviin

  • Anna mahdollisimman paljon rajoituksetonta aikaa lattialla uusien taitojen harjoitteluun

  • Panosta päivällä rauhallisiin maitohetkiin

Älä jää yksin unihaasteiden kanssa!

Väsyneenä ja lukuisten huonojen öiden jälkeen voi olla hankalaa tietää mistä lähteä liikkeelle vaikkapa omalle vauvalle sopivan unimäärän löytämiseksi. Jos kaipaat vauvan unen ammattilaisen apua hulinoiden selättämiseen, niin äitienpäivä tarjouksena henkilökohtainen unipuhelu vain 70€. Varaa aika Vellosta.

Seuraava
Seuraava

Viisi vinkkiä parempiin yöuniin