Viisi vinkkiä parempiin yöuniin

Ensiksi, on hyvä muistaa että lyhyet yöheräämiset ja havahtumiset ovat kehityksellisesti normaaleja pitkälle vauvavuoteen ja vielä taaperoiässäkin. Yöheräämisten taustalla voi olla usein nälkä, epäkypsä hermosto, kehitysharppaukset ja ns. kiintymyskäyttäyminen eli pienen lapsen luontainen tarve varmistaa, että hoivaaja on edelleen lähettyvillä (tätä on monilla myös eroahdistuskausien ulkopuolella). Syytä huoleen vauvan näkökulmasta on usein vasta, jos heräämisiä on joka tunti ja/tai uudelleen nukahtaminen on vaikeaa.

Yöheräilyt ovat toki vanhemmalle raskaita, mutta onneksi lapsen unen biologiaa myötäillen niitä voi tiettyyn pisteeseen asti kokeilla vähentää muun muassa kiinnittämällä huomiota päivärytmiin, ruokailuihin päivällä, uniympäristöön ja riittävään virikkeiden tarjoamiseen päivällä. Pikkulapsi aika on kuitenkin täynnä niitä kuuluisia vaiheita, jolloin lapsi heräilee tavallista tiuhempaan jonkin aikaa. Tällöin paras keino on miettiä, miten vanhempana itse voisit optimoida omaa untaan (tästä voisinkin tehdä lähiaikoina oman postauksen!)

Listaan tähän viisi keinoa, joiden avulla voit lähteä (ainakin toivottavasti!) vähentämään yöheräilyjä, ihan ilman perinteisiä unikouluja. Osa näistä voi olla sinulle jo itsestään selviä, mutta usein ihan ainakin näennäisen helpoilla ja pienillä muutoksilla, voi olla iso vaikutus lapsen uniin! Nämä keinot ovat kaikki sellaisia, jotka käyn läpi melkein jokaisessa uniohjauksessa. Syyt yöheräilyihin ovat kuitenki moninaisia ja jokainen vauva on oma yksilönsä, niin mitään 100% takuuta en voi antaa, että näillä ohjeilla vauvasi nukkuu läpi yön viikossa, mutta kokeile näistä ainakin jotain pari viikkoa ja katso onko sillä vaikutusta!

Viisi vinkkiä parempiin uniin

1 Paljon virikkeitä ja seurustelua päivällä

Vauvat ja taaperot rakastavat saada virikkeitä kaikille aisteille. Jo pieni vauva nauttii, kun hänen kanssaan seurustelee ja hän pääsee ulos näkemään maailmaa. Vauvan kasvaessa ja kiinnostuessa entistä enemmän ympäristöstään, ei jokainen haukotus välttämättä tarkoita enää, että vauvaa väsyttää. Unen tarve vähenee hiljalleen ja hereilläoloajat pitenevät. Haukotuksella vauva saattaa viestiä esim. Ikävystymisestä ja pieni “kitinä” voikin olla viesti, että vauva kaipaa enemmän virikkeitä..

Mahallaan olo ja lelujen katsominen on pitkään tarpeeksi viihdettä, mutta aika nopeasti vauvat kaipaavat muutakin virikettä. Pienen lapsen kehittyvät aivot kaipaavat valtavasti erilaisia virikkeitä, erityisesti uutta katseltavaa, joten kodin neljä seinää tulevat nopeasti tutuksi. Päivittäinen ulkoilu onkin hyvä ottaa tavaksi mahdollisimman pian. Käykää vaunu- tai kantoväline kävelyllä metsässä tai puistossa, keinumassa leikkipuistossa, tutkikaa kotikaupunkinne katuja. Huonolla säällä hakeutukaa esim. kirjastoon tai kauppakeskuksen vilinään. Kannattaa myös tutustua kotipaikkanne vauvaperheille suunnattujen kerhojen ja kahviloiden valikoimaan.

Ja miksi näin? Kyllähän itselläkin raukea ja väsynyt olo vaikkapa ulkomaanmatkalla, kun on koko päivän kierrellyt uudessa kaupungissa. Pienelle lapselle jo ihan ne kotikulmat ja lähimetsät ovat uusia ja kiehtovia!

2 Herätkää aamuisin aina samaan aikaan

Vuorokausirytmiä ja sisäistä kelloa ohjaa jo lapsilla vahvasti se, että aamuisin päivä alkaa noin puolen tunnin tarkkuudella aina samaan aikaan. Myös erityisen hankalan yön jälkeen olisi hyvä koittaa malttaa nousta ylös normaaliin aikaan ja pitäytyä tavallisessa päivärytmissä, vauvat eivät yleensä koe yöheräilyjä väsyttävinä. Tiedän, se voi tuntua itsestä rankalta, mutta se palkitaan seuraavana yönä! Niinä kohtina päivää, kun tiedät pahimman väsymyksen iskevän, kokeile lähteä ulos tai keksiä kivaa tekemistä esim. ystävän kanssa. Joskus jo pelkkä kotona puuhastelu nostaa omaa vireystasoa.

3 Tarkastele päiväunia - etsi omalle lapsellesi sopiva määrä

Sopiva päiväunen kokonaismäärä on yksilöllistä ja myöskin se, miten se jakautuu päivän mittaan. Sopiva päiväunirytmi löytyy vain kokeilemalla. Omalle lapselle toimivaa päivärytmiä ja unen määrää etsiessä on hyvä ensisijaisesti seurata lapsen mielialaa ja väsymysmerkkejä. Me vanhemmat helposti ajattelemme lapsen tarvitsevan enemmän unta, mitä hän todellisuudessa tarvitsee.

Osa lapsista on herkkiä sille, että liika päiväunen määrä on pois seuraavan yön unesta. Jos vauva lapsi tarpeeseensa nähden liikaa päiväunta, voi yöunesta tulla kevyttä ja rikkonaista, lapsi saattaa jäädä kukkumaan yöllä ja/tai unipaine ei riitä aamuun asti.

Jos siis päiväunet tuntuvat sujuvan hyvin, mutta yöunet ovat katkonaisia, voi olla hyvä kokeilla rajata päiväunien kokonaismäärää. Yksi helppo keino ohjata päiväunen määrää vähäisemmäksi, on nukkua ne suht valoisassa tai hämärässä. Pilkkopimeä ympäristö usein provosoi liian pitkiä päiväunia. Jos lapsi on kovin tottunut nukkumaan pimeässä päiväunet, voi kokeilla niin, että nukuttaa pimeään, mutta pian nukahtamisen jälkeen asteittain lisää valoa.

4 iltarutiinit

Iltaisin voi olla hyvä alkaa laittaa verhoja kiinni, sammutella valoja ja laittaa kaikista äänekkäimmät ja vilkkuvimmat lelut pois jo paria tuntia ennen nukkumaanmenoa, vaikka muuten jatkaisittekin vielä leikkiä ja touhuja. Vähenevä valo antaa aivoille selkeän signaalin, että yö on tulossa ja tarvitaan melatoniinia, hormonia joka tuo unelaisuuden tunteen.

Alkuun iltarutiini sisältää usein vain vaipanvaihdon ja pyjaman laiton. Hiljalleen vauvan kasvaessa siihen voi tuoda lisää muita elementtejä joissa on yhteistä vuorovaikutusta vanhemman ja lapsen välillä, kuten: iltakylpy, iltasatu/loru, iltalaulu, unipussin tms pukeminen jne.

5 Etsikää sopiva nukkumaanmeno aika

Tiesitkö, että suomalaisen tutkimuksen mukaan suomalaisvauvat menevät yöunille keskimäärin klo 21? Tai että esim. Etelä-Euroopassa on tapana ottaa myös perheen pienimmät illalla mukaan ravintolaan, jonka jälkeen perhe menee yhdesäs nukkumaan noin 22-23 välilä? Tiettyä “oikeaa” nukkumaanmenoa aikaa ei ole vaan jokaisella lapsella on se oma hyvä aika mennä unille tai sitä voi ohjata tietyissä rajoissa muun perheen rytmin mukaan..

Pieni vauva voi nukahtaa esim. rinnalle hyvinkin nopeasti, mutta vauvan kasvaessa ja ympäristön alkaessa kiinnostaa, ei nukahtaminen välttämättä käy yhtä helposti. Jos nukahtaminen yöunille varsinkin omana sänkyyn kestää paljon yli 30min tai vauva on kovin turhautunut, kannattaa pohtia onko nukkumaanmeno liian aikainen.

Jos taas vauva simahtaa kovan itkun säestyksellä hyvin nopeasti, voi kyse olla siitä, että vauva on ehtinyt jo hieman liian väsyneeksi. Tässä tapauksessa kokeile laittaa vauva unille hieman aikaisemmin/lyhyemmän valveillaolon jälkeen.

Kaipaatko apua muutosten tekemiseen?

Jos koet, että oma väsymys on jo siinä pisteessä, että on hankala itse pohtia mistä lähteä liikkeelle, et hahmota kokonaisuutta tai kaipaat tukea ja tsemppiä muutosten tekemiseen, varaa aika uniohjaukseen ja pohditaan asiaa yhdessä <3

Jos olet taaperon vanhempi, niin tule mukaan Taaperon yöheräily ja yövieroitus webinaariin + whatsapp ryhmään 4.2.

Alle tunnin välein heräily, suu auki nukkuminen, kuorsaus, haasteet imetyksessä/syömisessä ja huono painonnousu ovat asioita, joiden takia kannattaa olla yhteydessä esim. omana neuvolaan. On paljon erilaisia terveydellisiä seikkoja, jotka voivat vaikuttaa vauvan uneen.

Edellinen
Edellinen

4kk hulinat - mistä oikein on kyse?

Seuraava
Seuraava

Kun unikoulu ei toimi